Voer voor je botten,     Koolhydraatarme andijviestamppot

Nu dat we niet naar de sportschool kunnen, missen we de prikkel om onze botten sterker te maken. Door je botten te belasten gaat je lichaam vanzelf werken aan verbetering van botstructuur en botmassa. Gelukkig kan je ook met voeding je botten versterken, ook verslechteren overigens.  

Om maar eerst te beginnen met wat je beter kan laten. Aangezien bepaalde zaken, het goede werk, te niet kunnen doen.

Wat je beter niet teveel binnen dient te krijgen is zout (natrium), suiker/kunstmatige zoetstoffen, cafeïne, zwarte thee, alcohol en voeding met oxaalzuur zoals sojabonen, ijsthee, cola en bepaalde groentes.  

Voorheen werd er vanuit gegaan dat je door zuivel te eten genoeg voedingstoffen binnen kreeg. In zuivel zit immers calcium, en botten bestaan uit calcium. Maar er zijn veel meer voedingstoffen bij het botmaakproces betrokken. Denk aan vitamine D, die je huid uit zonlicht omzet. Maar ook magnesium, vitmanie K en eiwitten zijn essentieel.

 

 

Wil je meer weten over botontkalking of wat je kan doen met voeding bij botbreuken. Neem dan contact met me op via info@dietistmirjamachtereekte.nl, WhatsApp of bel naar 06-51609604 of laat hier een bericht achter.

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

 

Onderstaand recept heb ik speciaal voor jullie gemaakt; lekker, goed voor je botten, en omdat we veelal minder bewegen in deze Lockdown en corona kilootjes erbij hebben gekregen ook nog eens goed voor de slanke lijn.

 

Enjoy!

 

Ingrediënten voor 2 personen

Stamppot:

1/2 bloemkool in roosjes gesneden

400 gr gesneden andijvie

1 groentebouillonblokje

1 el olijfolie

2 el roomkaas light

150 gr gerookte kalkoen spekreepjes

Snufje nootmuskaat

Gehaktballetjes:

150 gr rundergehakt

1 tl mosterd

1/4 tl knoflookpoeder

1/4 tl cayennepeper

1/4 tl gedroogde oregano

 

Bereidingswijze

Voeg de bloemkoolroosjes samen met het bouillonblokje en een beetje water toe aan een grote pan. Kook de bloemkool binnen ca. 12-15 minuten gaar.

Meng ondertussen in een kom de gehakt, mosterd, knoflookpoeder, oregano, peper en cayennepeper. Kneed dit met de handen goed door elkaar en vorm van het gehakt 12 kleine (soep)gehaktballetjes. Bak de gehaktballetjes in de olie in 10 minuten rondom bruin en gaar.

Giet de bloemkool af. Pureer de bloemkool in de pan m.b.v. een staafmixer tot puree. Meng de roomkaas door de bloemkoolpuree. Voeg de helft van de andijvie toe, constant roeren en laat de andijvie slinken. Haal de gehaktballetjes uit de koekenpan en bak in het vet de kalkoen spekreepjes even aan.

Voeg de overige andijvie toe en breng de andijviestamppot op smaak met een snufje nootmuskaat en peper. Roer de spekjes na het bakken door de stamppot. Verdeel de andijviestamppot in 2 porties en verdeel de gehaktballetjes er over heen.

 

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)

Kcal: 409 - Eiwitten: 36 g - Koolhydraten: 7 g - Vetten: 24 g waarvan verzadigd 9 g