Mediterrane boerenkool

Heerlijk het is weer stamppot tijd!! Aardappelen en boerenkool zijn ook gezond. Alleen de aardappel is een beetje je vijand als je zou willen afvallen en ook omdat we over het algemeen te weinig groenten eten. Vooral met de stamppotten wordt het lastig gevonden om genoeg groenten te eten. De verhouding tussen de aardappelen en boerenkool wordt, zoals de meesten deze kennen, als perfect ervaren. Dus hieraan kan beter niet getornd worden. Daarom dit recept, super lekker en je eet meer groenten!

  

 

Ingrediënten voor 3 personen:

circa 500 g aardappels (kruimig)

450 g panklare boerenkool

2 uien

1 grote rode paprika

1 (niet te vette) rookworst (275 g)

2 eetlepels olijfolie

4 eetlepels natuurazijn

2 teentjes knoflook

mespunt cayennepeper

zout

 

Bereidingswijze

Aardappels schillen, in gelijke stukken snijden en met wat zout in een grote pan met circa 2 ½ dl water doen. Boerenkool en de rookworst (zonder de verpakking) erop leggen. Aan de kook brengen en in ca. 30 minuten zachtjes gaarkoken. Intussen de uien pellen en in halve ringen snijden. Paprika wassen en in repen snijden. Na 20 minuten (van de kooktijd) de rookworst uit de pan halen, eventueel de plakkende boerenkool er afspoelen, en in plakjes snijden. In een grote koekenpan met een eetlepel olijfolie de plakjes rookworst 4 minuten op halfhoog vuur bakken. De plakjes worst op een bordje leggen en in het bakvet met nog een eetlepel olijfolie de knoflook, cayennepeper, ui en paprika op halfhoog vuur ca. 4 minuten bakken. De rookworst erdoor scheppen en nog even doorwarmen. Ondertussen de boerenkool afgieten en de kookvocht opvangen. Boerenkool met de stamper fijnstampen en de natuurazijn erdoor roeren, eventueel aanvullen met het opgevangen kookvocht, totdat er een smeuïge stamppot ontstaat.* De stamppot verdelen over 3 diepe borden en de rookworstmengsel erover scheppen. Ben je met zijn tweeën? Bewaar dan een bord voor de volgende dag, heerlijk als lunch.

 

Enjoy!!

 

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)

Kcal: 475 - Eiwitten: 23 g - Koolhydraten: 42 g - Vetten: 21 g waarvan verzadigd 7 g 

 

*Gebruik je bloedverdunners of bepaalde medicatie? Dan kan je beter niet het kookvocht van de boerenkool gebruiken, neem dan een beetje melk of water.