Gezond & lekkere pepernoten - glutenvrij

Pepernoten - gluten- En Tarwevrij

Het avondje van Sinterklaas komt er weer aan en ik wil zelf gezonde & lekkere pepernoten maken. Dus vandaag mijn doos vol met recepten doorgespit. Het is onderhand tijd om de recepten te ordenen en te bundelen in een boekvorm maar dat is een zorg voor later. Eerst maar deze week de ingrediënten halen en van het weekend de pepernoten maken.

 

Als je niet tegen gluten en/of tarwe kan of PDS hebt, als je je bloedglucosespiegel stabiel wilt houden omdat je diabetes hebt of omdat je wilt afvallen is dit recept erg geschikt. Daarnaast bevatten deze pepernoten veel antioxidanten wat voor iedereen goed is. Antioxidanten zijn stoffen die ons beschermen tegen vrije radicalen, ze ruimen ze als het ware uit de weg. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo helpen ze tegen deze beschadigingen en daarmee ook tegen chronische ziektes waaronder kanker. Een groot voordeel is ook dat je niet de transvetten, palmolie, suiker en glucose-fructosesiroop die in de gewone pepernoten zitten binnenkrijgt welke erg slecht zijn voor onze gezondheid; hart en bloedvaten, cholesterol, hormoonbalans en gewicht.

 

Ingrediënten:

100 g hazelnoten- of amandel- of kastanjemeel of een combinatie

100 g haver- of boekweitmeel

100 ml haver- of ander plantaardige melk

45 g gesmolten roomboter of kokosolie

5 theelepels speculaaskruiden

15 g kokosbloesemsuiker

1 theelepel gemalen anijs of kardemom

eventueel 1 theelepel gemalen vanille

1/2 theelepel (half zakje) baksoda (natrium bicarbonaat)

snufje zout.

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 140 graden. Meng alle ingrediënten door elkaar en proef. Is het deeg naar wens? Dan even laten opstijven in de koelkast en rol er 40 a 50 balletjes van. Druk de onderkant plat op een bakplaat met bakpapier. Bak de balletjes 40 minuten en laat ze afkoelen. Wil je de balletjes niet zo krokant hebben haal ze dan 10 minuten eerder uit de oven. Enjoy!

 

 

Ingrediënten die je zelf kan maken:

 

Notenmeel:

Vul je keukenmachine voor circa de helft met noten naar keuze. Maal de noten op de hoogste stand fijn. Zodra het meel begint samen te klonteren zet je de keukenmachine uit. Als je langer blijft malen wordt het notenpasta. Is het meel nog grof van structuur dan kan je het meel zeven (met een grove zeef) en het grove gedeelte nogmaals malen. Zelf gemaakt meel is altijd iets grover dan gekocht meel. Wil je wel hele fijne notenmeel dan kan je het beste een koffiemolen gebruiken.  Voor kleine hoeveelheden kan je beter het hakmolen van je staafmixer gebruiken.

 

Havermeel:

Maal de benodigde hoeveelheid haver in een keukenmachine of met het hakmolen van je staafmixer. Maal de haver net zo lang tot het meel wordt. Havermeel kan je in een afgesloten pot zeker een maand bewaren.

 

Speculaaskruiden:

Meng en maal de kruiden fijn in een vijzel en  bewaar het in een potje. Ingrediënten:

4 theelepels Kaneel

1 theelepel Nootmuskaat

1/2 theelepel Anijszaad

1/2 theelepel Foelie

1/2 theelepel Gemberpoeder

1/2 theelepel Kardemom

1/2 theelepel Koriander

1/2 theelepel Kruidnagel

1/2 theelepel Witte peper